Olimpijske Igre

January 27, 2009 at 15:18 2 comments

anticke-oi

Na prvom času u drugom polugodištu malo smo popričali i o Olimpizmu i o Olimpijskim igrama. Evo par tekstova, slika kao i 3 video clipa o tome kako su izgledale igre u antičkoj Grčkoj.

Tekst o antičkim Olimpijskim igrama možete pročitati ovde

Clipovi o drevnim Olimpijskim igrama :

1.

2.

3.

Advertisements

Entry filed under: PREDAVANJA.

Srećna školska slava Anketa br.1

2 Comments Add your own

 • 1. Luna Morena  |  February 8, 2009 at 01:04

  U Grckoj sam bila u srednjoj skoli. Iskreno se nadam da ce neki od vas uspeti da je posete, bilo privatno ili putem eksurzije, oni koji su je videli znaju kakav je to utisak ostavilo na njih.

  Licno, u Grcku sam krenula pripremljena, tj. citala sam prethodno dosta o Grcima, o mitovima i istoriji (s toga vam dobronamerno savetujem da to sve naucite pre, jer ce te lakse moci da saslusate vodica koji vam objasnjava neke od tih prica) i pokazuje vam nesto novo.

  Ono sto je lose je nezainteresovanost (sto i razumem:) donekle) na eskurzijama za ucenje o necem novom. Grcka, je jako lepo mesto, Olim jedno predivno “malo” mesto ali jako bogato istoriskim i uopste kulturnim znamenjem. Nikada necu zaboraviti svoju razrednu i njen komentar da Olimp-u ni Ivanjica nije ravna.. Sta je time htela da kaze, zaista ne zelim da znam, ali ovim apelujem i na profesore, da deci sto bolje objasne znacaj tih mesta koje obilaze jer ipak od njih sve ucimo, i nije vazno samo biti “PROFESOR” na casu.

  Na toj stazi koju ste mogli da vidite na klipovima (koji su i te kako odlicni) sam bila i ja, i trcala 😉 istina nisam bila prva, ali je osecaj bozanstven, kada znate da ste dodirnuli tlo na kome su mnogo pre vas trcali neki pobednici ili gde su eto odrzane prve olimpijske igre. Ako vam dozvole (a nisam videla da je neko branio) istrcite tu trasu ili se takmicite i verujte patmicete taj dozivljaj dugo dugo…

  Nadam se da vas profesor nece imati nista protiv da ostavim i ja par podataka o ovom mestu 😉 (moderacija komentara je tu pa ako nesto nije na mestu imate moju dozvolu da izbrisete) 😉 Krenuvsi u Grcku na poklon od mog dede dobila sam jednu svesku. Sasvim obicnu svesku A5 formata (pola od A4) i olovku. Kada sam ga pitala sta ce mi to rekao mi je da sve utiske i sve sto budem cula zapisem tu i da ce mi to biti bolja uspomena od slika 🙂 i tako je.. Vremenom se desi da slike ostanu ali se reci zaborave 😉 i evo uzela sam svesku i prelistala malo po njoj… Istina bilo je i ljudi koji nisu hteli da se utisaju da bih stigla da zapisem sve od vodica, bilo je i onih koje sam “smarala” sa dosadnim molbama da i oni u tu svesku zapisu neki svoj komentar, ali verujte mi nije bilo osobe koja mi posle mesec dana od ekskurzije nije trazila da tu svesku iskopira da ima za uspomenu 😉 :):):)

  Da krenemo:

  ***Kod Grka cete uvek naci sveto trojstvo a to je Stadion, Hram, i Pozoriste. Oni su verovali da SPORT (koji nalazimo na Stadionu) HRAM (gde pronalazimo veru) i POZORISTE (gde pronalazimo kulturu) cine jedino trojstvo koje su olicicenje pravog coveka!

  *** 4 meseca pred Olimpijadu prestajali su ratovi, jer bi se to vreme koristilo za poljoprivredne radove, i obradjivala bi se zemlja.

  *** Riutal Olimpijade koja je trajala pet dana izgledala bi ovako:

  PRVI DAN – klanjanje Bogovima
  DRUGI DAN – Takmicenje mladjih osoba
  TRECI DAN – poklanjali bi Bogovoima zrtve, tj. zaklali bi 100 volova.
  CETVRTI DAN – Odvijale bi se igre za starije i to:
  #trka u jednom pravcu 600 stopa
  # duplo trcanje
  # i PENDE (na grckom pet) je oznacavalo grupu od pet igara sto je ujedno bila i najslozenija disciplina i pobednici u toj disciplini bili su i te kako cenjeni ratnici (disk, rvanje, koplje, trcanje, boks).

  PETI DAN – je usledila dodela nagrada. Na oltaru su devojke plele vence od maslinovih grana i to je bila njihova nagrada!

  Kako bih napravila “razliku” navescu i “igre u Delfima” ili “Pitijske igre” *(nazvane po prorocnici Pitiji, ko je citao Grcku mitologiju znace, ko nije, eto mu ideje za istrazivanje) 😉 koje su se takodje odrzavale paralelno sa Olimpijskim igrama naravno ne bas u isto vreme.. Uglavnom je to bio period kada se nije ratovalo. (ratovi su vodjeni u poznu jesen i rano prolece) onda bi se prekidali na 4 meseca i ponovo zapocinjali kada setva i zetva prodju 😉

  http://sr.wikipedia.org/sr-el/Питијске_игре (na ovoj stranici imate malo vise o tome)

  One su za razliku od olimpijskih trajale 7 dana i njihov raspored je bio:

  1. Klanjanje Bogovima (posebno bogu Apolonu)
  2 Prinos zrtve (klalo se 100 bikova)
  3. Jelo se i pilo
  4. Umetnicke igre (sviranje na fruli, lirsko izrazavanje u vidu pesama)
  5. i 6. dan takmicenje na stadionu (trcanje, boks, penda…)
  7. trkanje dvokolicama i proglasenje pobednika.
  Nagrada je bila venac od lovora.

  Kada krenete da se penjete uzbrdo na Pitijin vrh naicice te prvo na hram, zatim na pozoriste, i na kraju na stadion (kako su gradili sve mogu samo da zamislim.. ) a govori o svetom trojstvu…
  ( vazan podatak je da se Pitijin vrh nalazi na oko 2km i nesto uzbrdo 🙂 ali verujte mi VREDI GA VIDETI!)

  Toliko od mene;) necu vam sve otkriti, dopusticu vam da pronadjete nesto sami i javite naravno a i da osetite licno sto vam od srca zelim!

  SPROTSKI POZDRAV 😉 Lunamorena!

 • 2. prof.Ivan Kovačević  |  February 8, 2009 at 01:31

  Hvala Luna na ovim informacijama. Nemam ništa da dodam, sve je rečeno 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


wordpress counter

%d bloggers like this: