Iskoristili smo sunčani petak :)

March 6, 2009 at 23:45 9 comments

image068

I-3 igra odbojku

Poslednji dan ove nedelje je bio pravi prolećni. Sunčano od samog jutra. Pojedinci iz I-4  koji su imali čas od 7h, su išli na jutarnje istezanje, u park Narodna Bašta, pod suncem koje je grejalo i stvaralo vrlo prijatan osećaj na samom početku dana. Kasnije su i ostala odeljenja imala časove u parku.Po prvi put smo nosili nove lopte. Jednu odbojkašku i jednu rukometnu. Javljao nam se problem podloge na kojoj smo izvodili nastavu. U parku je još uvek blato i lopta na kraju časa je, naravno, blatnjava pa smo morali da ih peremo posle svakog časa kako bi bila upotrebljiva i za ostala odeljenja. Na početku časa su bili odredjeni učenici koji će ih oprati. Naravno, javljao se otpor učenika prema tom zadatku, što je veoma veliki problem na koji se nailazi.

Naime, učenici nemaju nikakvu svest da su te lopte i svi ostali rekviziti za časove fizičkog vaspitanja, u stvari njihovi. Da ih koriste oni a ne neko drugi. Da ako se lopte isprljaju ili probuše, oni ih neće više imati. Generalno, učenici nemaju svest o svojini. Za pedagoga je to vrlo bitan zadatak na kome treba da poradi. Takodje, primećena je veoma velika količina neobuzdanosti učenika. Što bi se narodski reklo, ponašaju se kao da su ‚‚pušteni sa lanca‚‚ . Što može stvarati probleme u daljem izvođenju nastave, jer ta neobuzdanost i prevelika količina nekontrolisane energije predstavlja opasnost jer povećava rizik od povređivanja učenika ili pravljenje materijalne štete.

Ako vreme sledeće nedelje bude dozvoljavalo i ako učenici budu primerni, ićićemo ponovo u gradski park  🙂 .

Do tada, probajte da što bolje provedete kišni vikend.

Sportski pozdrav

Advertisements

Entry filed under: RAZNO.

REFERAT UČENIKA : BICIKLIZAM REFERAT UČENIKA : BIOGRAFIJA SPORTISTE – LIONEL MESSI

9 Comments Add your own

 • 1. Milan  |  March 7, 2009 at 21:27

  na sta mislite to neobuzdani

 • 2. prof.Ivan Kovačević  |  March 7, 2009 at 22:07

  Mislim na to da pojedini učenici su prepuni nekontrolisane energije koja se uglavnom ispoljava u vidu neke destrukcije koja je problem. Učenici se ponašaju vrlo nasilno, agresivno i naravno opasno što je veliki problem jer će se napraviti šteta nekakva, bilo fizičko povređivanje ili materijalna šteta. Da pokušam da dam neke primere agresivnog ponašanja, koja ne mora da bude samo fizičko nasilje ; npr. Vikanje i dranje u komunikaciji sa drugim učenicima ili sa profesorom , lupanje stolica i klupa, zuvanje loptom u drugove ili u prazan prostor, upadanje u reč, nadvikivanje i svađanje sa profesorom ili drugovima, iživljavanje sa pikado strelicama tj. gađanje iz sve snage ili gađanje sa velike udaljenosti i tako dalje i tako dalje. Možda neki primeri deluju kao da su to samo deo igre ali u suštini oni to nisu jer se čini šteta, nešto se uništava a to nije lična svojina već društvena tj. školska koju pojedinac nema prava da uništava. Malo grublji način igranja ili ponašanja prema predmetima, bi bio opravdan ako bi pojedinac kupio, ajde da se fokusiramo na aktuelni pikado, kupio pikado i strelice. E onda bi on mogao da gađa u njega sa kojom god hoće jačinom i sa koje god hoće udaljenosti 🙂 . Mada, i tad ne bi to bilo prihvatljivo jer i to podstiče agresivno ponašanje koje je destruktivno i , prosto rečeno, nije dobro.Nazadno je. Naravno, teško je odvojiti, iživljavanje od ‚‚‚dati sebi malo oduška‚‚ jer, stvarno , ponekad je lepo i koristno uzeti i deganžirati loptu u nebo pod oblake 🙂 isprazni se čovek. Ali, ako hoćemo to da sprovedemo, onda to moramo raditi svesno i u sigurnim uslovima, da ne povredimo druge. Još jedan od velikih problema sa kojima se školski radnici susreću jeste, namerno uništavanje inventara škole! Ima jako mnogo primere za to… lomljenje česme, lomljenje prekidača… kad smo kod prekidača…ima saznanja da neki učenici pale ili gase svetla nogom :S !#! Mislim… strašno. Primera ima jako jako mnogo. Nažalost, ili na sreću 🙂 , ja sam tek mesec ipo dana u školi i ne znam šta se sve dešava po školi. Još jedan primer destruktivnog ponašanje je i nehigijensko ponašanje učenika tj. bacanja đubreta po školi. To je destrukcija životnog prostora. Uništavate taj prostor u kome bacite đubre. Zagađujete ga. Mnogo, mnogo ima problema na ovu temu. Nisu nerešivi ali moraju da se počnu rešavati 🙂 Sportski pozdrav i pohvaljujem tvoje interesovanje za ovu problematiku.

 • 3. prof.Ivan Kovačević  |  March 7, 2009 at 22:16

  Da, zaboravio sam da dodam kod onog oko svađanja i nadvikivanja sa profesorom. Ima učenika koji kada im se izrekne određena naredba, istu ne poslušaju već se javlja potreba da se ‚‚naredba‚‚ ponovi jedno 5x i sa mnogo oštrijim tonom kako bi učenik poslušao. Taj problem dovodi do velike potrošnje energije profesora, kako fizičke, jer nije uopšte lako drati se, tako i emotivne. Nakon ‚‚oštrijeg‚‚ načina komunikacije, profesor u sebi proizvodi negativne emocije koje utiču na njegovo raspoloženje a kasnije i na način rada. Troši se, gubi volju za predavanjem, ne oseća se lepo. Naravno da onda iz svega toga proizilazi loša nastava.

 • 4. Divicka  |  March 9, 2009 at 17:21

  Naravno da se izivljavaju kada nista ne treniraju… 🙂
  A to sto vi pokusavate da nas dovedete u red..takva smo generacija..normalno nenormalna.. 🙂
  Moj razred ne mozete da optuzite za nehigijensko ponasanje jer mi svaki put pre srpskog ochistimo ucionicu,a posle srpskog imamo fizicko..tako da kad god udjete kod nas cisto je.. 🙂
  I da…ja kod kuce imam odbojkasku mrezu..samo da nadjemo neke sipke ili nesto slichno gde mozemo da je postavimo i igramo odbojku dok ne udjemo u salu..nije mi problem da je ponesem u skolu…
  Pozz

 • 5. prof.Ivan Kovačević  |  March 9, 2009 at 20:08

  U pravu si 🙂 . To, što ne treniraju, to jeste jedan od razloga za iživljavanje ali ne i najbitniji. Mislim da je jedan od bitnijih razloga zašto se iživljavaju i zašto su neodgovorni prema drugovima i prema materijalnim stvarima jeste taj što nemaju odgovornosti prema tome. Nemaju odgovornost prema školskoj imovini jer nemaju svest da je ta, zajednička imovina, u stvari i njihova imovina. Da kada polome česmu koju koriste svi učenici škole. da su ustvari polomili i svoju česmu. Sa jedne strane je to, nemanje svesti a sa druge je, možemo slobodno reći, bezobrazluk. Zna on/ona da to nije dobro ali baš ga briga!Njemu/njoj je lepo da lomi i udri. Neće ona direktno to da plati.

  Nije samo vaša generacija, sve generacije su takve. I moja i pre moje i posle vaše. Generalno, društvo na ovom prostoru je takvo.

  Jeste, čisto je 🙂 , moram da priznam. Nisam optužio nikoga konkretno, već sam samo skrenuo pažnju da sam primetio da po školi u učionicama a pogotovo u svlačionici u podrumu ima jako, jako mnogo smeća koje je ostavljeno od strane učenika i to mora da se promeni.

  Imaš odbojkašku mrežu ?? Pa to je sjajno 🙂 . Samo , je li to prava mreža ? Mislim ako jeste, ona je poprilično velika i teška. Za njeno motiranje bi trebali neki veoma stabilni stubovi. Šta god da je u pitanju, pokušaćemo nešto da se snađemo. U svakom slučaju, veoma pozdravljam tvoju inicijativu da poboljšaš nastavu fizičkog vaspitanja u školi 😉

  Sportski pozdrav

 • 6. Divicka  |  March 11, 2009 at 17:28

  Naravno da sam upravu..ja sam uvek upravu.. 🙂
  Da, to je prava odbojkashka mreza.. 🙂
  Mozda ste primetili(a mozda i ne),da smo letos igrali odbojku preko te mreze..na onoj livadici kod banke..znate da tu postoje one dve shipke,ali shipke su tako glupo postavljene da to nije normalno..ali snashli smo se..isto tako znate da na sportskom pored terena za beach volley(valjda se tako pishe) postoji i teren za odbojku..i tamo smo stavljali tu istu mrezu i igrali..kada sam mogla da je vucaram do sportskog mogu i do shkole koja mi je bliza.. 🙂

 • 7. prof.Ivan Kovačević  |  March 11, 2009 at 17:48

  OK… super onda. Nećeš morati da je vucaraš, naćićemo joj neko sigurno mesto u školi na kojem će da stoji 🙂 . Samo je veliko pitanje gde je okačiti? Između čega? Ne vidim nikakve stubove u blizini ili nešto slično što bi mogla da posluži.

 • 8. Divicka  |  March 12, 2009 at 19:07

  To je jedini problem…

 • 9. prof.Ivan Kovačević  |  March 12, 2009 at 19:24

  😀 . Jeste problem… ali…ako se tebi i tvojim drugovima i drugaricama bude jako jako igralo… neće biti nemoguće naći rešenje za problem, kako okačiti jednu najobičniju odbojkašku mrežu. Na kraju krajeva, u pitanju je samo problem, kako naći rešenje da se okači odbojkaška mreža a ne kako da se sazida sala ili izbetonira igralište ili ne znam šta 🙂 . Ali još jedanput ponavljam… samo ako Vam se bude jako jako igralo, rešenja će biti. Sportski pozdrav

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


wordpress counter

%d bloggers like this: