REFERAT UČЕНИКА : SKVOŠ

April 2, 2009 at 19:51 Leave a comment

squash4

Rad uradila :  Sanja  I-3

Ovaj zanimljivi sport dobio je ime po zvuku koji proizvodi udarac gumene loptice o zid, a izmislili su ga (ni manje ni više) britanski studenti još davne 1830. godine.

Pravila skvoša
Skvoš je igra za dva ili četiri igrača, koji koriste rekete i lopticu za igru, i to na posebno konstruisanom terenu za skvoš. Reket i loptica moraju biti po internacionalnim skvoš standardima (WSF). Meč se sastoji iz više setova, pet najviše (igra se na tri dobijena seta, a nekada i na dva), u zavisnosti od okolnosti, takmičenja ili organizatora. Set se igra do 11 poena, osim ukoliko rezultat ne bude 10:10. U tom slučaju, igra se na dva poena razlike. Na svaki servis jedan od igrača osvaja poen. Ako igrač koji servira pogreši, servis preuzima protivnik. Igrač osvaja poen ukoliko protivnik ne vrati lopticu pravilno – ako loptica udari protivnika. Pauza između dve izmene udaraca ne sme preci 10 sekundi. Igrači koji pokušaju usporiti igru, zarade kaznene bodove. Postoje 4 kategorija loptica, zavisno o brzini kojom odskakuju. Boja te tačkice označava u koju kategoriju spada loptica. Ako je žuta , to znači da je spora, bela da je vrlo spora. Crvena boja označava brzu lopticu, a plava vrlo brzu

Skvoš kao stil života
Ovaj sport je kao vid rekreacije odavno popularan širom planete, a u poslednje vreme sve više maha uzima i kod nas. Iz čiste radoznalosti mnogi su se prihvatili reketa i loptice kako bi se oprobali u zatvorenom, staklom ograđenom prostoru. Verujte na reč onima koji su probali, dešava se da se samo posle nekoliko termina jednostavno „navučete” na ovaj sport koji vam vremenom postaje deo svakodnevice, pa ne možete da zamislite dan bez odlaska na trening.

Ceo rad možete pogledati  OVDE

Advertisements

Entry filed under: REFERATI- RADOVI UČENIKA.

RUKOMETNA REPREZENTACIJA Turnir u malom fudbalu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


wordpress counter

%d bloggers like this: